Mai multe autorități locale din Prahova care au aprobat dezvoltarea unor proiecte de infrastructură au constatat, la recepționarea lucrărilor, că infrastructura este nefuncțională din cauza unor greșeli de proiectare, un astfel de caz fiind construirea în contrapantă a unei rețele de canalizare.
Autoritățile locale din mai multe comune din județul Prahova, care în anii trecuți au aprobat dezvoltarea unor proiecte de infrastructură pentru rețele de apă curentă și canalizare, au constatat, la finalizarea lucrărilor sau în momentul recepției, că investițiile respective nu sunt funcționale din cauza unor greșeli de proiectare, a afirmat, luni, în ședința Consiliului Județean Prahova, președintele instituției, Mircea Cosma.
Potrivit lui Cosma, cel mai recent exemplu în acest sens este rețeaua de alimentare cu apă a comunei prahovene Tomșani. Astfel, rețeaua de alimentare cu apă finalizată anul trecut nu funcționează întrucât unul dintre rezervoarele cu apă este amplasat la o cotă mult diferită de cea a unei conducte, iar rezervorul nu se umple cu apă.
„Când s-a terminat lucrarea de la Tomșani, am constatat cu satisfacție nemărginită, în ghilimele, că acea lucrare nu poate funcționa, întrucât cota rezervorului era mult diferită de cota conductei care duce apă de la Bălțești la Mizil, iar presiunea în punctul respectiv nu e atât de mare încât să asigure umplerea rezervorului”, a spus Mircea Cosma.
Contactat telefonic, primarul comunei Tomșani, Mihai Pelin, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu are multe date despre modul în care s-au contractat și derulat lucrările de construire a rețelei de apă curentă, întrucât a fost ales în funcție anul trecut, dar știe că această investiție, derulată pe fonduri guvernamentale, a început în anul 2006.
„S-au construit două rezervoare pentru apă, iar la recepția finală s-a constatat că din conducta magistrală nu ajunge apă pentru umplerea acestora. Am discutat cu proiectantul și ne-a spus, că atunci când a luat avizele i s-a comunicat un anumit debit, iar între timp presiunea a scăzut și de aceea este această situație”, a spus primarul.
Luni, în ședința de Consiliu Județean, consilierii prahoveni au aprobat alocarea sumei de 269.000 de lei pentru comuna Tomșani, pentru construirea unei stații de pompare astfel încât rețeaua de alimentare cu apă să fie funcțională.
Întrebat dacă a făcut demersuri pentru a stabili cine este vinovat pentru această situație, primarul Mihai Pelin a spus: „Voi discuta cu Consiliul Local și vom încerca să aflăm vinovații”.
Președintele CJ Prahova a spus, luni, în ședința Consiliului Județean, că situația de la Tomșani nu este singulară.
Potrivit lui Cosma, în comuna Gorgota, la finalizarea unei rețele de canalizare construită pe fonduri europene s-a constatat că aceasta a fost construită în contrapantă și a fost nevoie de amplasarea a 11 stații de repompare pe întreaga rețea pentru ca aceasta să fie funcțională.
„La Gorgota, pe canalizare au trebuit să apară 11 stații de repompare pentru că la terminarea lucrării s-a constatat că panta este puțin invers. Aceasta a fost singura soluție agreată de Uniunea Europeană, ca finanțator al lucrării”, a mai spus șeful CJ Prahova.
Mirea Cosma a adăugat că un alt exemplu de lucrare greșit proiectată este o captare de apă în comuna Bătrâni.
„În comuna Bătrâni, proiectantul a indus în eroare comuna. Sursa de apă de suprafață pe care au vrut să o capteze, un pârâu, nu are apă decât cinci luni pe an. Nu e vina comunei, întrucât comuna a făcut apel la un specialist care trebuia ca, pe baza debitelor multianuale, să dea soluția corespunzătoare. Are un rezervor de 300 de metri cubi care se umple când plouă, că atunci vine pârâul de acolo”, a spus Cosma.
Șeful CJ Prahova a precizat că o conductă de apă din zona localităților Pietriceaua – Aluniș nu funcționează tot din cauza unei greșeli de proiectare.
„Am ajuns la concluzia că foarte multe firme de proiectate care câștigă licitația fac niște proiecte pe genunchi, le copiază dintr-o localitate în alta, nu fac ridicările topo, nici nu se duc pe teren să vadă care e treaba. (…) Nu poți să ceri consiliului (local – n.r.) ca atunci când aprobă indicatorii să verifice tehnic documentația. Deci vorbim de lucruri care se întâmplă în România pentru că se întâmplă, iar exemplele sunt la toate tipurile de comune și de partide. Este un caz alarmant și până la urmă trebuie să ne hotărâm cine mai are dreptul să proiecteze în țara asta. Pentru că au apărut foarte multe firme cu un calculator. Nu vă supărați, și la proiecte europene am găsit planșe de la județul Iași, adică în proiectul pentru Prahova era o planșă făcută pentru o localitate din Iași. Ceva se întâmplă și în calitatea oamenilor de știință din proiectare”, a spus șeful CJ Prahova.